Voorzitter Albert Pegg viert ‘PICS fifty years young’
24
Feb 2022

Voorzitter Albert Pegg viert ‘PICS fifty years young’

Opleidings- en netwerkingsorganisatie voor supplychainprofessionals PICS Belgium bestaat vijftig jaar. “Door continu de vinger aan de pols te houden, zorgen we dat ‘life long learning’ van de supplychain mogelijk blijft”, zegt voorzitter Albert Pegg.

Opleidings- en netwerkingsorganisatie voor supplychainprofessionals PICS Belgium bestaat vijftig jaar. “Door continu de vinger aan de pols te houden, zorgen we dat ‘life long learning’ van de supplychain mogelijk blijft”, zegt voorzitter Albert Pegg.

PICS Belgium werd in 1972 opgericht als een Belgische vzw. Pegg: “De oorspronkelijke benaming luidde ‘Production and Inventory Control Society’. Van in het begin zijn we ook vertegenwoordiger of ‘channel partner’ van het Amerikaanse APICS waarvan we de leerstof zijn beginnen geven. Eigenlijk gaat het om drie certificaten: CPIM (Certified Planning & Inventory Management), CSCP (Certified Supply Chain Professional) en CLTD (Certified in Logistics, Transport and Distribution).”

Zwaar curriculum

“Het curriculum is best zwaar en vooral bedoeld voor mensen met een aantal jaren ervaring in de sector. Zelfs mensen met een bachelor- of masterdiploma uit de sector vertellen ons dat ze baat hebben bij de cursussen, die uiteraard voortdurend aangepast worden aan de nieuwe tendensen in de supplychain. Zo’n certificatie staat mooi op je CV”, legt Pegg uit. PICS Belgium organiseert ook zijn eigen cursussen in binnen- en buitenland.

Vinger aan de pols

“Wij zijn een ledenvereniging gerund voor en door de leden. De raad van bestuur bestaat uit een mooie mengeling van mensen uit de industrie, consultants en academici. Op die manier kunnen we de vinger aan de pols houden van wat er leeft in de industrie, de academische wereld, op het vlak van nieuwe technologieën en nieuwe ‘insights’. Op basis daarvan stellen we ons programma van cursussen samen. Onlangs hebben we beslist dat de cursisten de theorie ook meteen in de praktijk moeten kunnen omzetten met ondersteuning van de lesgever”, zegt Pegg.

Met Young PICS Belgium zorgt de organisatie voor de aflossing van de wacht. “We zorgen ervoor dat de piramide breed genoeg is”.

Partnerships

PICS Belgium heeft een aantal partnerships in België met onder meer de Waalse tegenhanger ABCAL en op ad-hocbasis met het Vlaamse VIL. “Voor een stuk zijn wij een excellence center, maar anderzijds zijn wij een hub die mensen verbindt. Door samen te werken met partners, wordt onze boodschap zo breed mogelijk uitgedragen in de supplychain. We staan open om met iedereen samen te werken. Zo zorgen we ervoor dat ‘life long learning’ mogelijk blijft. We passen ook nieuwe vormen van leren toe zoals ‘gamification’. Daarmee kunnen bepaalde aspecten van de supplychain visueler voorgesteld worden.”

Naast dat alles organiseert PICS Belgium bedrijfsbezoeken en brengt het een newsletter uit. Elke derde donderdag van de maand is er een ‘Supply Chain Café’. “Daar komt telkens een bepaalde topic aan bod. Laatst ging het over de hoge scheepvaarttarieven. Daar worden dan ideeën uitgewisseld en krijgen we van overal input. Zo houden we de vinger aan de pols en kunnen we constant vernieuwen en ons aanbod aanscherpen. Binnenkort organiseren we een evenement rond het actuele thema ‘cyber security’ in samenwerking met The Beacon”, zegt Pegg.

‘Fifty years young’

Albert Pegg gaat er prat op dat PICS Belgium aan de top staat wat netwerking en opleiding voor de supplychain betreft. “Als ledenvereniging hadden we te lijden onder de pandemie, maar toch zijn we erin geslaagd om onze organisatie een nieuw elan te geven: “Fifty years young”, besluit Pegg.

Artikel verschenen op 20 februari 2022 in ‘Flows’.

PICS Belgium